Goed slapen? Onze slaaptips!

Goed slapen is belangrijk, dat zal niemand ontkennen. Je functioneert beter, hebt meer concentratie, ziet er beter uit en je voelt je fitter. Maar onder welke condities slaap je nu het best? Waar moet je op letten als je een perfecte nachtrust wilt? Er zijn héél veel slaaptips, maar wij geven je de belangrijkste:

Weg met schermen.

Je laptop, tablet of telefoon? Die hou je weg uit je slaapkamer. De schermen houden je wakker. Nog even door je Instagram heen scrollen in bed? Of nog wat rondneuzen op Youtube voordat je gaat slapen? Niet doen. Wen jezelf aan om schermen en elektrische apparaten je slaapkamer uit te houden.

Temperatuur

De ideale temperatuur om in te slapen is 16 – 19 graden. Vooral te warm slapen is slecht, je kent het misschien wel van die warme zomernachten. Te warm slapen zorgt ervoor dat je pas na lang in slaap valt, onrustiger slaapt en eerder wakker wordt.

Licht/donker

Te licht? Te donker? Het is heel persoonlijk. De een slaapt het liefst in een pikdonkere kamer, en de ander heeft graag (schemer)licht. Afhankelijk van wat je prettig vindt kun je verduisterende raambekleding kopen of juist lichtspotjes monteren die heel zacht licht afgeven.

Goed bed

Zorg voor een goed bed. Een goed matras, een lekker luchtig dekbed, fijne kussen en zorg dat je bed geen storende geluiden maakt.

Ritme

Het beste voor een goede nachtrust, is om een slaapritme aan te houden. Ga dus dagelijks op ongeveer dezelfde tijd slapen, en sta op ongeveer dezelfde tijd op. Je lichaam went eraan en dat is gezond.