Zo kan je lekkages opsporen

Drie tips voor het opsporen van een lekkage

  1. Begin bij het controleren van de leidingen die toegankelijk zijn. Ga met een stukje keukenpapier langs de leidingen die je kunt zien en dan goed op of je ergens vocht voelt.
  2. Heb je geen vocht kunnen vinden? Maak dan gebruik van een gekleurde doek om zo kalkplekken op te sporen. Kalk is vaak een indicatie dat er water aanwezig is. Als de waterlekkage dieper in de muur of het plafond zit, dan kan het zijn dat er geen vocht te zien is op de oppervlakte maar wel kalkvorming.
  3. Een vocht-of schimmelplek kan ook zijn ontstaan door slechte voegnaden van de douche of badkuip. Dit kun je zelf uitzoeken door met een dun mesje langs de verdachte voegen te gaan. Druk niet te hard. Ga voorzichtig te werk, je wilt niet per ongelukken lekken veroorzaken. Je weet dat je een mogelijk lek hebt gevonden als het mesje de voegnaad in kan.

Geen lekkage gevonden?

Heb je toch niet de lekkage kunnen vinden? Er is dan een grote kans dat het probleem zich dieper in de muur bevindt. In dit geval wordt het vrij lastig om de lekkage te vinden zonder hak-en breek schade. Hiervoor is toch echt professionele apparatuur nodig. Neem daarom contact op met een professional. Hij kan je helpen bij het opsporen van de lekkage door middel van de akoestische meting, een endoscopie meting of met traceergas.

Professionele lekdetectie

Akoestische meting: Deze methode komt het meeste voor en er wordt gebruik gemaakt van geluid om zo de lekkage te vinden. Dit werkt bij zowel warme als koude leidingen.
Endoscopie meting: Als deze meting wordt gedaan, dan gebruikt men een kleine camera om zo plekken te zien waar je normaal niet bij komt zonder sloopwerk.
Traceergas: Is de lekkage te klein om te horen of te zien? Dan wordt er gebruik gemaakt van traceergas.